Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z boczkiem w sosie kaparowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron wstążki 50 dag
tymianek 1 gałązka
kapary 2 łyżki
cebulka ze szczypiorkiem 2 pęczki
wędzony boczek 10 dag
masło 5 łyżek
ocet winny 3 łyżki
bulion drobiowy 400 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z boczkiem w sosie kaparowym

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Tymianek opłukujemy, osuszamy i odrywamy listki od gałązki. Kapary drobno siekamy. Cebulkę oczyszczamy, opłukujemy i kroimy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na łyżce masła. Gdy boczek nabierze złotobrązowego koloru dodajemy cebulkę ze szczypiorkiem i dusimy ok. 1 min. Wlewamy ocet. Całość dusimy do czasu aż odparuje cały płyn. Wlewamy bulion i dusimy do czasu aż odparuje połowa płynu. Pozostałe masło kroimy w wiórki i dodajemy do sosu. Następnie dodajemy kapary i tymianek. Sos krótko podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron rozkładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak