Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z białym serem

5.0
(120)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Makaron z białym serem - słodkie wspomnienie z dzieciństwa, z kuchni babci. Sprawdź, jakie jest sekret tego dania, aby smakowało, jak za dawnych czasów.

Składniki:

makaron świderki 500 gramów
ser biały 200 gramów
masło 2 łyżki
śmietana 2-3 łyżki
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Porada

Kto nie zna tej potrawy - mi kojarzy się z latami dzieciństwa i szkolną stołówką. Kiedy ja chodziłam do szkoły nic tak nie smakowało na stołówce, jak makaron z białym serem, po który ustawialiśmy się w długiej kolejce, aby dostać dokładkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z białym serem

Makaron z białym serem na słodko uwielbiają wszystkie dzieci. Żeby przyrządzić to danie potrzeba makaron (świderki, muszelki lub inny dowolny), masło, twaróg, cukier lub gotowy cukier z cynamonem

1. W osolonej wodzie gotujemy makaron (nie może być przegotowany), odcedzamy go na durszlaku i ponownie wrzucamy do garnka.

2. Dodajemy 2 łyżki masła - mieszamy do rozpuszczenia, cukier do smaku oraz śmietanę.

3. Rozkruszamy biały ser i wszystko dokładnie mieszamy w garnku z makaronem .(możemy na chwilę włączyć palnik i delikatnie podgrzać).

4. Sekretem tej prostej potrawy jest dokładne wymieszanie składników na gorąco, aby były rozpuszczone i wilgotne. Przekładamy makaron na talerz i oprószamy cynamonem.

Smacznego!

Makaron z białym serem ma również swoją wersję na słono - wtedy makaron łączymy ze smażonym boczkiem, twarogiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Zobacz przepis na makaron z twarogiem i boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak