Makaron z białą kapustą, pieczarkami i boczkiem

Makaron z białą kapustą, pieczarkami i boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

    300 g
  • kapusta biała

    1/2 niedużej główki
  • pieczarki

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • boczek wędzony

    200 g
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • kminek

    1/4 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makaron z białą kapustą, pieczarkami i boczkiem

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
Kapustę szatkujemy i wrzucamy na osolony wrzątek, obgotowujemy.
Gdy kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana odcedzamy.
Boczek kroimy i smażymy do czasu aż się wytopi z niego tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość chwilkę smażymy aż pieczarki zmniejszą objętość i będą miękkie.
Dodajemy obgotowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość chwilkę przesmażamy razem.
Dodajemy ugotowany makaron i chwilkę podgrzewamy aż makaron będzie ciepły i przejdzie smakiem kapusty i pieczarek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie najlepiej smakuje jak odstoi trochę, a potem ponownie je podgrzejemy.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

mufinka79 03.10.2013 10:06
Dziękuję bardzo, a naczynko ma już ponad 30 lat :)
dwa pokoje z kuchnią 03.10.2013 07:56
naczynko jest boskie, już w nim było coś kiedyś prezentowane :) to danie też zapowiada się pysznie
Pyszota 02.10.2013 20:41
pięknie wygląda
Kolorowa 02.10.2013 20:38
ciekawe naczynko ;>
Ania321 02.10.2013 19:47
pyszne danie :)
Czarnula87 02.10.2013 19:42
taki kociołek dla smakoszy :)
junox 02.10.2013 19:39
bardzo smacznie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat