Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron kokardki
300 g -
kapusta biała
1/2 niedużej główki -
pieczarki
400 g -
cebula
1 szt. -
boczek wędzony
200 g -
czosnek
1-2 ząbki -
kminek
1/4 łyżeczki -
majeranek
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Makaron z białą kapustą, pieczarkami i boczkiem
Kapustę szatkujemy i wrzucamy na osolony wrzątek, obgotowujemy.
Gdy kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana odcedzamy.
Boczek kroimy i smażymy do czasu aż się wytopi z niego tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość chwilkę smażymy aż pieczarki zmniejszą objętość i będą miękkie.
Dodajemy obgotowaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość chwilkę przesmażamy razem.
Dodajemy ugotowany makaron i chwilkę podgrzewamy aż makaron będzie ciepły i przejdzie smakiem kapusty i pieczarek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie najlepiej smakuje jak odstoi trochę, a potem ponownie je podgrzejemy.
Smacznego!
Komentarze (7)