Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano

Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    200 gram (wstążki)
  • bakłażan

    1 szt
  • cebula

    1 mała szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • serek topiony

    100 gram
  • mleko

    3-4 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • pieprz

  • sól

  • parmezan

  • oregano świeże

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano foto
Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
Krok 2 - Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano foto
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i bakłażana. Dusić kilka minut, do momentu, aż bakłażan zmięknie.
Krok 3 - Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano foto
Podlać mlekiem, dodać serek topiony i dusić, aż się roztopi.
Krok 4 - Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano foto
Dodać jogurt i przyprawy, wymieszać. Dodać makaron ugotowany al dente w osolonej wodzie. Wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz posiekanymi listkami oregano.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

03.07.2017 11:32
pycha pomysł na makaron

Franciszek

03.07.2017 00:51
dobry obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat