Makaron w sosie śmietanowym z kabanosem i papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kabanos drobiowy

    1 i 1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/4 sztuki
  • cebula

    1 mała
  • bazylia

    suszona 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • szczypiorek

    około 2/3 łyżki posiekanego
  • śmietana 18 proc

    około 80-90 g
  • oliwa

    lub olej 1 łyżka
  • makaron świderki

    porcja ugotowanego
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę. I podsmażamy na patelni.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pociętego na cienkie plasterki kabanosa. Doprawiamy wszystko bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Wszystko razem smażymy na małym ogniu, mieszając.

Pod koniec dodajemy powoli śmietanę, mieszając podgrzewamy krótką chwilę. Na patelnię wkładamy ugotowany makaron. Mieszamy całość aby makaron był pokryty sosem. Na koniec posypujemy wierzch drobno posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.

Tak przyrządzony makaron można podać na patelni lub talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kardamonovy 06.06.2017 13:19
Pyyyyycha!
Ada-Gaba 06.05.2017 20:35
bardzo smaczne
Ewelina1991 04.05.2017 17:23
smaczne danie
dodi 04.05.2017 10:58
pyszne jedzonko
MagdalenaIC 04.05.2017 09:29
Dziękuję :)
pestka 04.05.2017 08:37
smaczne danie
Diana Rusiłowicz 04.05.2017 01:12
Pyszniutko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat