Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron w sosie śmietanowym

5.0
(66)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 400 g
boczek wędzony 200 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 30% 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 1 ząbek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w sosie śmietanowym

Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 04.12.2014 17:22
świetnie wygląda, smazne!
Agata3 04.12.2014 16:57
znakomity, bardzo lubię ;)
Bernadeta1 04.12.2014 15:09
smaczny taki obiadek
Lis 04.12.2014 14:31
Cudowne danie:)
Cynamonka 04.12.2014 14:08
Ostatnio testowałam właśnie sos śmietana+żółtka, ale do zapiekanki. Z przyjemnością wypróbuję również Twoją wersję ;)
Alex_M 04.12.2014 13:52
chętnie bym zjadła porcję :)
jasiek 04.12.2014 12:05
niezły sosik
pestka 04.12.2014 11:12
lubię taki obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak