Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron w sosie serowym ze szparagami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron spaghetti 1 opakowanie
wędlina 320 gram
oliwa
szparagi zielone 250 gram
sól
cukier 1 łyżeczka
woda 2 szklanki
kostka rosołowa 1
serek topiony śmietankowy 2 sztuki
mleko 1/3 szklanki
mąka 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w sosie serowym ze szparagami

Kroki postępowania

1
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną woda i odcedzamy.
Krok 1 - Makaron w sosie serowym ze szparagami  foto
2
Szparagi płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej (1 płaska łyżka soli) wodzie z dodatkiem cukru (1 łyżeczka) do miękkości.
Ugotowane szparagi odcedzamy.
Krok 2 - Makaron w sosie serowym ze szparagami  foto
3
Wędlinę kroimy w większą kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
Krok 3 - Makaron w sosie serowym ze szparagami  foto
4
Do wędliny wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową.
Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Sos zagęszczamy mąkę wymieszaną z mlekiem.
Krok 4 - Makaron w sosie serowym ze szparagami  foto
5
Na koniec do sosu dodajemy odcedzone z wody szparagi. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę.
Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Krok 5 - Makaron w sosie serowym ze szparagami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 08.02.2017 12:23
uwielbiam te smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak