Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron w sosie mascarpone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki
serek mascarpone 250 gram
bulion drobiowy 300 ml
suszone pomidory 10 szt.
wino białe wytrawne 100 ml
szynk szwarcwaldzka 150 gram
bazylia świeża
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w sosie mascarpone

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente. W międzyczasie pomidory kroimy w drobne paseczki, a szynkę na małe kawałki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną szynkę i suszone pomidory i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni.

Następnie na patelnię wlewamy bulion i białe wino. Podgrzewamy. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy ser mascarpone i całość mieszamy, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 25.03.2017 11:03
fajny prze[pis
Wacław 24.03.2017 11:27
smaczne jedzonko :-)
Aleksandra/Olcia 23.03.2017 17:22
szybko i pysznie
ilka01 23.03.2017 16:32
super przepis :)
olkaaa 23.03.2017 12:59
brzmi ciekawie
slodkieniebo 23.03.2017 12:27
idealny na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak