Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 500 g
papryka czerwona 1 duża
cebula biała 1 duża
czosnek 2 ząbki
mleko skondensowane niesłodzone 100 ml
olej rzepakowy
natka pietruszki
koncentrat pomidorowy 100 g
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Zioła prowansalskie suszone Prymat
kozieradka mielona
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Porada

Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić niewielką ilością skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ryżowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać paprykę pokrojoną w paseczki i razem przesmażyć 2-3 minuty.
Krok 1 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto
2
Oczyszczone grzyby pokroić w spore kawałki i obgotować krótko na lekko osolonym wrzątku - odcedzić i dodać do papryki z cebulą. Smażyć razem kilka minut na sporym płomieniu, stale mieszając, aby odparować nadmiar płynu.
Krok 2 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto
3
Dodać przyprawy, zioła i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto
4
Dolać niesłodzone mleczko skondensowane (można zastąpić słodką śmietanką) i stale mieszając dusić kilka minut. W razie konieczności podlać niewielką ilością gorącej wody.
Krok 4 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto
5
Do podduszonych warzyw z grzybami dodać sporą ilość posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) i dusić do miękkości składników. Doprawić ostatecznie solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Krok 5 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto
6
Dołożyć pastę pomidorową i dokładnie wymieszać. Pasta powinna zagęścić sos. Kiedy sos jest gotowy dodać świeżo wyciśnięty czosnek i dokładnie wymieszać. Zagotować przez minutę stale mieszając.
Krok 6 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto
7
W międzyczasie ugotować al dente dowolny makaron (ja zazwyczaj wybieram tasiemki różnej szerokości), odcedzić i połączyć z gorącym sosem.
Krok 7 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto
8
Podawać natychmiast po przygotowaniu. Można posypać startym parmezanem lub innym twardym serem dojrzewającym.
Krok 8 - Makaron w sosie grzybowo-pomidorowym z papryką i ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 12.10.2014 09:30
świetny , smaczny obiad
malaczarna23 10.10.2014 17:23
Uwielbiam taki obiadek;)
Habibi 10.10.2014 08:11
Sosik powstał spontanicznie, dodawałam na bieżąco różne produkty i wyszło naprawdę smacznie :) Tylko chyba zamiast ziół prowansalskich przy kolejnym podejściu wypróbuję rozmaryn i jałowiec, bo całkiem fajnie mogą podkręcić leśny charakter sosu :)
ewasylwia 09.10.2014 14:25
Bardzo kolorowo i smacznie wygląda
wwwiolka 09.10.2014 13:16
Bardzo fajne danie.
marcia7 09.10.2014 12:49
przepyszny sos
kasiaw 09.10.2014 10:24
bardzo smaczne danie
w mojej kuchni 09.10.2014 10:16
taki makaron to można zjeść ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak