Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron w sosie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
przecier pomidorowy 750 ml
chili 0,5 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
serek 125 gram kremowy
curry 1 łyżeczka
olej do smażenia
makaron
ser żółty
natka pietruszki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w sosie

Kroki postępowania

1
Bakłażana płuczemy, kroimy w kostkę o boku około 0,5 x 0,5 cm. Do niedużego garnka wlewamy 1,2 litra wody, wsypujemy czubatą łyżkę soli, dokładnie mieszamy i wrzucamy posiekanego bakłażana. Odstawiamy na 20-30 minut, a następnie odcedzamy, aby pozbyć się goryczki.

Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. W niedużą kostkę kroimy także papryczkę chili.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz chili, smażymy przez 1,5 minuty.
Krok 1 - Makaron w sosie foto
2
Dodajemy odcedzonego bakłażana i co chwilę mieszając smażymy około 3-4 minut.

Krok 2 - Makaron w sosie foto
3
Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut, tj. do chwili aż skórka bakłażana ładnie zmięknie.

Krok 3 - Makaron w sosie foto
4
Dodajemy serek kremowy, dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Makaron w sosie foto
5
Doprawiamy do smaku solą oraz curry indyjskim.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, gorący nakładamy na talerze. Podajemy z sosem, serem, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami oraz natką pietruszki.
Krok 5 - Makaron w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 23.10.2014 13:48
Adamorek, jeszcze lepiej smakuje :)
Adamorek 21.10.2014 15:29
ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak