Makaron w sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    750 ml
  • chili

    0,5 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • serek

    125 gram kremowy
  • curry

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • makaron

  • ser żółty

  • natka pietruszki

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron w sosie foto
Bakłażana płuczemy, kroimy w kostkę o boku około 0,5 x 0,5 cm. Do niedużego garnka wlewamy 1,2 litra wody, wsypujemy czubatą łyżkę soli, dokładnie mieszamy i wrzucamy posiekanego bakłażana. Odstawiamy na 20-30 minut, a następnie odcedzamy, aby pozbyć się goryczki.

Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. W niedużą kostkę kroimy także papryczkę chili.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz chili, smażymy przez 1,5 minuty.
Krok 2 - Makaron w sosie foto
Dodajemy odcedzonego bakłażana i co chwilę mieszając smażymy około 3-4 minut.

Krok 3 - Makaron w sosie foto
Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut, tj. do chwili aż skórka bakłażana ładnie zmięknie.

Krok 4 - Makaron w sosie foto
Dodajemy serek kremowy, dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Makaron w sosie foto
Doprawiamy do smaku solą oraz curry indyjskim.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, gorący nakładamy na talerze. Podajemy z sosem, serem, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami oraz natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BernadettaP 23.10.2014 13:48
Adamorek, jeszcze lepiej smakuje :)
Adamorek 21.10.2014 15:29
ciekawie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat