Makaron w kremowym sosie z łososiem

Makaron w kremowym sosie z łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • łosoś filet

    400 gramów
  • śmietana kremówka

    300 gramów
  • parmezan

    2 łyżek
  • szalotka

    2 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • koperek

    0.5 pęczek
  • sok z cytryny

    0.5 łyżeczek
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka
  • sól

    3 szczypt

Dodatkowo

  • makaron Farfale

    250 gramy
  • parmezan starty

    2 łyżek
  • koperek świeży

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem. Danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
* użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties

Jagódka17
- pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pac

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

01.09.2018 07:00
Dobre ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat