Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Makaron pappardelle z kawałkami kurczaka, skąpany w kremowym sosie z brązowych pieczarek na bazie kremówki oraz serka mascarpone, to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie, które oczaruje nasze kubki smakowe. Gorąco polecam! :)

Składniki:

Składniki:

makaron papardelle 200 gramów
pieczarki brązowe 200 gramów
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pierś z kurczka 1 sztuka
śmietana kremówka 100 gramów
serek mascarpone 120 gramów
oliwa 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 0,2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem

KROK 1.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz kolorowym pieprzem i smażymy na delikatnie złoty kolor*. Usmażonego kurczaka odstawiamy na chwilę.

* Kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem wyciągnijmy go wcześniej z lodówki, aby mięso miało temperaturę pokojową.

KROK 2.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek, a następnie pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody.

Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz serek mascarpone i doprowadzamy sos do wrzenia. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Dodajemy podsmażone kawałki kurczaka i dusimy chwilę pod przykryciem.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i gotowe! Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak