Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron pappardelle z kawałkami kurczaka, skąpany w kremowym sosie z brązowych pieczarek na bazie kremówki oraz serka mascarpone, to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie, które oczaruje nasze kubki smakowe. Gorąco polecam! :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron papardelle

    200 gramów
  • pieczarki brązowe

    200 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    100 gramów
  • serek mascarpone

    120 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    szczypta
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    0,2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz kolorowym pieprzem i smażymy na delikatnie złoty kolor*. Usmażonego kurczaka odstawiamy na chwilę.

* Kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem wyciągnijmy go wcześniej z lodówki, aby mięso miało temperaturę pokojową.

KROK 2.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek, a następnie pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody.

Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz serek mascarpone i doprowadzamy sos do wrzenia. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Dodajemy podsmażone kawałki kurczaka i dusimy chwilę pod przykryciem.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem i gotowe! Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat