Przepis i sposób przygotowania na: Makaron w kremowym sosie pieczarkowym z kurczakiem
KROK 1.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz kolorowym pieprzem i smażymy na delikatnie złoty kolor*. Usmażonego kurczaka odstawiamy na chwilę.
* Kurczaka możemy zamarynować dzień wcześniej. Przed smażeniem wyciągnijmy go wcześniej z lodówki, aby mięso miało temperaturę pokojową.
KROK 2.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek, a następnie pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody.
Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz serek mascarpone i doprowadzamy sos do wrzenia. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Dodajemy podsmażone kawałki kurczaka i dusimy chwilę pod przykryciem.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i gotowe! Życzę smacznego! :)