Makaron w białym sosie z kurczakiem i grzybami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron w białym sosie z kurczakiem i grzybami - wspaniałe danie, szybkie, lekkie i pożywne.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • filety z kurczaka

    400 g
  • grzyby

    200 g
  • cebula

    2 szt.
  • bulion drobiowy

    200 ml
  • cukinia

    1 szt.
  • kalarepka młoda

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • makaron

    400 dag
  • sól

    5 szczypta
  • pieprz

    4 szczypty

Sos;

  • masło 82%

    30 g
  • mąka orkiszowa

    2 łyżki
  • mleko

    250 ml
  • parmezan starty

    40 g
  • kolendra mielona

    5 szczypt
  • gałka muszkatołowa mielona

    2 szczypty
  • Papryka słodka mielona Prymat

    5 szczypt
  • kminek mielony

    4 szczypty
  • sól

    2 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulkę, pokrojone grzyby, startą na grubych oczkach cukinię i kalarepę,dodajemy pokrojone polędwiczki bez tej żyłki, która idzie przez jej środek, przesmażamy ok 3 min, dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem, dusimy ok 15 min.

W tym czasie gotujemy makaron.
Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, po ok 1 minucie dolewamy mleko, mieszamy, jeśli jest zbyt gęste dolewamy więcej mleka, ścieramy parmezan, mieszamy, i sosem zalewamy mięso z warzywami, całość łączymy z odcedzonym makaronem, posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat