Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron udon ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron Udon 300 g
szpinak świeży 300 g
jajko
masło klarowane
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
sos sojowy grzybowy
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron udon ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

Szpinak przebrać, włożyć na minutę do wrzącej wody i odcedzić, kiedy straci objętość i zmieni kolor.
Po dokładnym osączeniu i przestygnięciu lekko odcisnąć i posiekać.
Przełożyć na patelnię, dodać 2 łyżki klarowanego masła - doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości podlewając ew. wodą z parzenia. Doprawić granulowanym czosnkiem i grzybowym sosem sojowym.

Do niemal miękkiego szpinaku wbić jajka i ponownie nakryć. Ogrzewać do chwili ścięcia jajek.

W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron udon, odcedzić i wymieszać z niewielką ilością masła.

Ułożyć makaron na talerzu, na środek położyć jajko sadzone, a szpinak wyłożyć wkoło makaronu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.01.2017 16:11
fajny pomysł
w mojej kuchni 20.01.2017 16:00
lubię szpinak z makaronem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak