Makaron Udon z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • mała marchewka

    1 sztuka
  • zielony groszek

    100 g
  • zielona fasolka szparagowa

    100 g
  • makaron udon

    200 g
  • sos rybny

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ocet ryżowy

    2 łyżki
  • brązowy cukier

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    4 łyżki
  • dynia

    100 g
  • imbir starty

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron Udon przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawimy w ciepłe miejsce. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i wkładamy do marynaty przygotowanej z sosu rybnego, miodu, czosnku, imbiru, soku z cytryny, octu ryżowego i brązowego cukru.
2. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, dynię obieramy w i strugamy w cienkie wiórki (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw).
3. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Dodajemy kawałki kurczaka razem z marynatą i smażymy przez 3 minuty. Następnie do woka dokładamy marchewkę i dynię, smażymy przez 2 minuty. Zwiększamy ogień i dokładamy zielony groszek oraz fasolkę.
4. Gdy fasolka lekko zmięknie do woka dodajemy makaron. Całość dokładanie mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i podajemy natychmiast.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 25.02.2014 20:30
pyszne danie
Grazyna0211 06.11.2012 19:30
bardzo lubię makaron udon a z takimi dodatkami napewno świetnie smakuje
uqash24 31.10.2012 18:03
pysznie wygląda i brzmi :)
Piotr-21 22.10.2012 12:46
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat