Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sos
-
kurki
300 gramów -
piersi z kurczaka
2 sztuki -
śmietana 30%
200 gramów -
cebula
1 sztuka -
masło 82%
1 łyżka -
natka pietruszki
2 łyżki -
sól
2 szczypty -
pieprz
1 szczypta
Ponad to
-
makaron tagliatelle
400 gramów
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić bardzo dokładnie, jeżeli trzeba opłukać.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min. Następnie dodać pierś z kurczaka, sól i pieprz i smażyć, aż mięso się zrumieni.
Następnie podlać 1 szkl. wody. Dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje.
Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Makaron ugotować al'dente, podawać z gorącym sosem.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się