Makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Na straganach pojawiły się już kurki, a to moje ulubione grzyby. Uwielbiam je w sosie śmietanowym. Zapraszam na pyszny makaron z kurczakiem w aromatycznym sosie kurkowym, który przygotujecie naprawdę ekspresowo.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sos

  • kurki

    300 gramów
  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta

Ponad to

  • makaron tagliatelle

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić bardzo dokładnie, jeżeli trzeba opłukać.

Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min. Następnie dodać pierś z kurczaka, sól i pieprz i smażyć, aż mięso się zrumieni.

Następnie podlać 1 szkl. wody. Dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje.

Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Makaron ugotować al'dente, podawać z gorącym sosem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat