Przepis i sposób przygotowania na: Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z prawdziwkami oraz bitkami z dodatkiem sałatki tabule.
Przygotowanie dania z makaronem:
Kawałki schabu lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdy kawałek panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Całość zalewamy wodą, aby przykryło mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy przez ok. 20 minut. Dodajemy również podsmażoną cebulkę oraz pokrojoną w kawałki marchew, pietruszkę i prawdziwki. Wszystko doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy do miękkości (uzupełniałam wodą odparowany sos). Mąkę rozprowadziłem niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
Dodałam kremówkę, doprawiłam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotowanie sałatki tabuleh:
Kuskus wsypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut. Gdy kasza napęcznieje, odsączyć pozostałą wodę, zostawić w misce. Do kuskusu dodać sok z cytryny, oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokroić i dodać do kaszy. Przyprawić, dokładnie wymieszać.