Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z prawdziwkami oraz bitkami z dodatkiem sałatki tabule.

Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z prawdziwkami oraz bitkami z dodatkiem sałatki tabule.

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym z prawdziwkami oraz bitkami z dodatkiem tabule. Doskonałe połączenie smaków sprawia, że danie wygląda i smakuje wyśmienicie.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na makaron tagliatelle z borowikami:

  • makaron tagliatelle

    1 opakowanie
  • schab

    90 dag
  • olej

    2 łyżki
  • prawdziwki

    10 dag
  • cebula

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • mąka

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    0.3 szklanki
  • majeranek

    1 szczypta

Sałatka tabuleh:

  • kasza kus-kus

    25 dag
  • pomidory

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • mięta posiekana

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie dania z makaronem:

Kawałki schabu lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdy kawałek panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Całość zalewamy wodą, aby przykryło mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy przez ok. 20 minut. Dodajemy również podsmażoną cebulkę oraz pokrojoną w kawałki marchew, pietruszkę i prawdziwki. Wszystko doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy do miękkości (uzupełniałam wodą odparowany sos). Mąkę rozprowadziłem niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
Dodałam kremówkę, doprawiłam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Przygotowanie sałatki tabuleh:
Kuskus wsypać do miski, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut. Gdy kasza napęcznieje, odsączyć pozostałą wodę, zostawić w misce. Do kuskusu dodać sok z cytryny, oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokroić i dodać do kaszy. Przyprawić, dokładnie wymieszać.

Ugotowany makaron polać sosem z bitkami i podawać z dodatkiem tabule oraz lampką wina:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat