Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron tagiatelle z kurkami chorizo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Połączenie polskich kurek z hiszpańskim chorizo i pomidorkami, wzbogacone włoskim parmezanem. Kolaż udany.

Składniki:

Składniki:

makaron tagliatelle 250 gramów
chorizo 100 gramów
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
kurki 200 gramów
wino białe półwytrawne 50 mililitrów
pomidorki koktajlowe 200 gramów
oliwa 1 łyżka
parmezan starty 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron tagiatelle z kurkami chorizo

Zagotowałem wodę na makaron w dużym garnku.

W międzyczasie przygotowałem składniki: kurki umyłem, chorizo obrałem ze skórki i pokroiłem na plasterki, pomidorki przekroiłem na połówki, cebulę pokroiłem w kosteczkę.

Wrzuciłem makaron do zagotowanej wody, posoliłem i gotowałem, aż był al dente.

Na dużą patelnię wrzuciłem chorizo i cebulę. Dodać masło i smażyłem przez około 3 minuty co chwilę mieszając.

Dodałem kurki, większe pokrojone i na większym ogniu smażyłem przez kolejne 3 minuty, pod koniec wlałem wino.

Dodałem pomidorki i dalej smażyć przez ok. 2 minuty, w międzyczasie doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Dodałem też oliwę.

Na patelnię z cebulą, chorizo i kurkami dodałem makaron i potrząsając patelnią wymieszałem składniki.

Podawałem posypując tartym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak