Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnku 2 ząbki
olej
śmietany 18% 2 szklanki
cytryny 2
sól
pieprz
szczypta cukru
brukselek 600 g
• grana padano do smaku
pomidorków koktajlowych 250 g
makaron 400 (szponakowy durum)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym

Kroki postępowania

1
Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek.
Krok 1 - Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym foto
2
Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente.
Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek smażymy na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2 cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym foto
3
Ugotowanym makaron łączymy z brukselkami. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy sosem, dodajemy starty ser i dobrze mieszamy.
Krok 3 - Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym foto
4
Danie podajemy udekorowane pomidorkami i posypane serem. Smacznego!
Krok 4 - Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 29.10.2013 10:38
Fajne smaczne danie. Coś dla mnie :)
Monia 29.10.2013 10:14
Wygląda smacznie, szkoda, że nie lubię brukselki :-P
Gracer 29.10.2013 10:08
to musi być przepyszne
Izabela9 29.10.2013 09:30
Super połączenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak