Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron szpinakowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron szpinakowy

40 dag mąki tortowej,
3 łyżki rozmrożonego szpinaku,
3 jajka.

Szpinak najlepiej rozmrozić na sitku i przy pomocy łyżki odcisnąć z nadmiaru wody.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać dokładnie ze szpinakiem. Wbić jajka i zagnieść ciasto. Przełożyć je na stolnicę i dokładnie wyrobić. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Naprawdę lepiej jest wymieszać składniki w misce, ponieważ szpinak może zafarbować przy okazji i stolnicę. Wyrabiając bezpośrednio na blacie czy plastikowej podkładce nie ma się tego problemu...
Gotowe ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować podsypując mąką. W czasie wałkowania jednej części resztę lepiej trzymać pod przykryciem. Posiadając maszynkę przepuścić na grubościach 1-2-4. Ręcznie rozwałkowane ciasto mocno oprószyć mąką, zwinąć w rulon i pokroić nożem w paseczki. Rozłożyć oddzielając od siebie.
Gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 2 minuty.

Ciasto można wysuszyć i schować do wysokiego słoika. Takie ciasto gotować ok. 8-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.08.2012 15:14
JA uwielbiam szpinak tylko nie lubię robić makaronu
Wojt@s
Wojt@s 15.10.2011 21:34
pycha
ZEWA 08.07.2011 09:30
ja podobnie jak Pyza, nie przepadam, ale bym sie skusiła
SmacznaPyza 13.02.2011 11:45
nie przepadam za szpinakiem, ale taki makaron prezentuje się świetnie więc chyba bym się skusiła
Izabela28 18.01.2011 20:17
Ciekawy przepis:)
Aneta49 13.11.2010 19:35
musze sprubowac
Kryska73 19.10.2010 17:17
ładny ma kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak