makaron świderki z pesto z owoców nasturcji i bazylii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    100 gram
  • czosnek

    1 ząbek
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - makaron świderki z pesto z owoców nasturcji i bazylii foto
Owoce Nasturcji przebrać, opłukać, bazylię opłukać i umieścić w rozdrabniaczu lub moździerzu. Dodać oliwę, sól, pieprz, nasiona słonecznika, czosnek, parmezan i sok z cytryny. Proporcje są podane orientacyjnie. Rozdrobnić/miażdżyć.
Krok 2 - makaron świderki z pesto z owoców nasturcji i bazylii foto
Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu (ja użyłam makaron razowy). Ugotowany makaron odcedzić, nie płukać (do niepłukanego lepiej przywiera pesto czy sosy). W dużym naczyniu wymieszać makaron i pesto.
Krok 3 - makaron świderki z pesto z owoców nasturcji i bazylii foto
Od razu serwować, można udekorować bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 06.10.2013 17:34
bardzo mnie ciekawi taki smak...
Wafelek2601 05.10.2013 08:37
Z chęcią się wproszę na obiad
Krystyna32 03.09.2013 17:40
bardzo lubię
anemon 09.08.2013 13:39
@caralajna, taktycznie umknął mi Twój wpis, ale już przeczytałam i zabieram się za zrobienie pesto wg Twojego przepisu. Muszę się spieszyć, żeby mszyca nie zaatakowała moich nasturcji.
Alex_M 08.08.2013 16:51
ja czytałam! ;) ale jestem bardzo ciekawa smaku takiego pesto! :)
okrysia 08.08.2013 08:52
SMACZNE TO!
EmciaPichci 08.08.2013 08:26
woow! bardzo ciekawy przepis!
caralajna 08.08.2013 07:22
@anemon, owoce nasturcji są bardzo pikantne w smaku, nie mają wyraźnego zapachu, za to działanie lecznicze (naturalny antybiotyk) pisałam o tym na blogu DS ale mało kto czyta te wpisy :(
anemon 07.08.2013 20:23
Wygląda bardzo apetycznie, ale zastanawiam się jak smakuje, bo prawdę mówiąc jak dla mnie nasturcje nie pachną zbyt pięknie, ale w połączeniu z bazylią może to być zupełnie inna jakość.
Katarzyna59 07.08.2013 10:35
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat