Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
boczek
100 g -
parmezan
160 g -
jajko
2 szt -
żółtko jajek
4 szt -
natka pietruszki
-
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
Ciasto:
-
semolina
400 g -
jajko
4 szt -
sól
40 g
Przepis i sposób przygotowania Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Giancarlo Russo
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron, używając miksera z przystawką do makaronu spaccatelli. Ewentualnie używamy gotowego makaronu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. W miseczce mieszamy całe jajka i żółtka z parmezanem i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Przygotowany makaron spaccatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do podsmażonego boczku. Następnie łączymy z przygotowanym sosem jajecznym. Mieszamy całość, podsmażając delikatnie przez ok. 1 minutę. Solimy wg uznania (należy pamiętać, iż parmezan jest słony, wiec dodajemy tylko niewielką ilość soli). Wykładamy na talerze dekorując listkiem natki pietruszki.
Komentarze (4)