Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 100 g
parmezan 160 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto:
semolina 400 g
jajko 4 szt
sól 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron, używając miksera z przystawką do makaronu spaccatelli. Ewentualnie używamy gotowego makaronu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. W miseczce mieszamy całe jajka i żółtka z parmezanem i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Przygotowany makaron spaccatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do podsmażonego boczku. Następnie łączymy z przygotowanym sosem jajecznym. Mieszamy całość, podsmażając delikatnie przez ok. 1 minutę. Solimy wg uznania (należy pamiętać, iż parmezan jest słony, wiec dodajemy tylko niewielką ilość soli). Wykładamy na talerze dekorując listkiem natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 31.12.2013 17:46
na pewno smaczne
Monika-twin 06.12.2013 17:59
prawie oryginalan carboniara,super
cris04 18.10.2012 16:01
prawie włoska carbonara,pycha!
Miki 18.10.2012 12:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak