Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Giancarlo Russo

Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    100 g
  • parmezan

    160 g
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    4 szt
  • natka pietruszki

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Ciasto:

  • semolina

    400 g
  • jajko

    4 szt
  • sól

    40 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron, używając miksera z przystawką do makaronu spaccatelli. Ewentualnie używamy gotowego makaronu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. W miseczce mieszamy całe jajka i żółtka z parmezanem i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Przygotowany makaron spaccatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do podsmażonego boczku. Następnie łączymy z przygotowanym sosem jajecznym. Mieszamy całość, podsmażając delikatnie przez ok. 1 minutę. Solimy wg uznania (należy pamiętać, iż parmezan jest słony, wiec dodajemy tylko niewielką ilość soli). Wykładamy na talerze dekorując listkiem natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Rycerz
Rycerz 31.12.2013 17:46
na pewno smaczne
Monika-twin 06.12.2013 17:59
prawie oryginalan carboniara,super
cris04 18.10.2012 16:01
prawie włoska carbonara,pycha!
Miki 18.10.2012 12:00
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat