Makaron silatelli z kalmarami i zielonym groszkiem Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuby kalmarów baby

    400 g
  • groszek konserwowy

    160 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • ząbek czosnku

    2 ząbki
  • pęczek natki pietruszki

    1 pęczek
  • rukola

    1 opakowanie
  • sól do smaku

    do smaku
  • Ciasto:

  • semola

    400 g
  • jaja

    4 sztuki
  • sól

    40 g
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:

Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu spaghetti silatelli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Kalmary oczyszczamy i tuby kalmarów kroimy w cienkie pierścienie, pozostawiamy w całości macki. Dodajemy do podsmażonego na patelni czosnku, następnie podlewamy winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 10-12 minut. Przygotowany makaron silatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 09.07.2012 11:06
super połączenie smaków. Inspirujące włoskie danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat