Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tuby kalmarów baby
400 g -
groszek konserwowy
160 g -
wino białe wytrawne
100 ml -
ząbek czosnku
2 ząbki -
pęczek natki pietruszki
1 pęczek -
rukola
1 opakowanie -
sól do smaku
do smaku -
Ciasto:
-
semola
400 g -
jaja
4 sztuki -
sól
40 g -
oliwa
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Makaron silatelli z kalmarami i zielonym groszkiem Giancarlo Russo
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu spaghetti silatelli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Kalmary oczyszczamy i tuby kalmarów kroimy w cienkie pierścienie, pozostawiamy w całości macki. Dodajemy do podsmażonego na patelni czosnku, następnie podlewamy winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 10-12 minut. Przygotowany makaron silatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.
Komentarze (1)