Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron rigatoni z krewetkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 500 g
seler naciowy 3 gałązki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
kolendra 1 pęczek
oliwa 3 łyżki
skórka cytrynowa z 1 cytryny
parmezan starty 3 łyżki
krewetki królewskie 300 g
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron rigatoni z krewetkami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy sobie krewetki. Krewetki powinny być bez główek, ze zdjętym pancerzykiem i usuniętym układem pokarmowym (ta ciemna kreseczka). Powinien zostać ogonek. Każdą krewetkę nacinamy z wierzchu nożem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Seler naciowy kroimy na plasterki, czosnek i cebulę po obraniu i umyciu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwę i podsmażamy selera, czosnek i cebulę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu
Krok 1 - Makaron rigatoni z krewetkami foto
2
i jak tylko cebula się zeszkli dorzucamy krewetki, posiekaną kolendrę i skórkę cytrynową. Całość smażymy na średnim ogniu przez dosłownie kilka minut- aż krewetki ładnie się zaróżowią.
Krok 2 - Makaron rigatoni z krewetkami foto
3
Wtedy zawartość patelni przerzucamy do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem, dodajemy parmezan, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Makaron rigatoni z krewetkami foto
4
Makaron rigatoni z krewetkami
Krok 4 - Makaron rigatoni z krewetkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak