Przepis i sposób przygotowania na: Makaron razowy z boczniakami
Mąkę mieszamy z otrębami, solą, robimy w niej zagłębienie i wbijamy do niego jajka. Lekko mieszamy i dodajemy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Obficie posypujemy mąką i rolujemy. Odstawiamy na 20-30min.
W tym czasie zagotowujemy wodę z solą.
Ciasto kroimy na ok 0, 5cm paski. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 5min.
Boczniaki opłukujemy, nie trzymamy ich zbyt długo pod wodą aby za mocno nie nasiąknęły. Kroimy w 1 - 2 cm paski.
Pora kroimy w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pora, smażymy 5min., dodajemy grzyby i smażymy aż grzyby zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pomidora obieramy i kroimy w średnią kostkę, różyczki brokuła blanszujemy.
Pod koniec smażenia zmniejszamy ogień i dodajemy do grzybów śmietanę, pomidora, brokuła i gorący makaron, mieszamy, lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.