Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron razowy z boczniakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
otręby pszenne 1/2 szkl.
jajko 3 szt.
sól 1 łyżeczka
woda 1/2 szkl.
boczniaki 250 gram
por (biała część) 1 szt.
różyczki brokuła 6-8 szt.
pomidor 1 szt.
śmietana 2 łyżki
szczypiorek usiekany 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron razowy z boczniakami

Do tej potrawy możemy użyć gotowego makaronu razowego najlepiej tasiemki, albo zrobić tak jak ja własny :)

Mąkę mieszamy z otrębami, solą, robimy w niej zagłębienie i wbijamy do niego jajka. Lekko mieszamy i dodajemy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Obficie posypujemy mąką i rolujemy. Odstawiamy na 20-30min.
W tym czasie zagotowujemy wodę z solą.
Ciasto kroimy na ok 0, 5cm paski. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 5min.

Boczniaki opłukujemy, nie trzymamy ich zbyt długo pod wodą aby za mocno nie nasiąknęły. Kroimy w 1 - 2 cm paski.
Pora kroimy w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pora, smażymy 5min., dodajemy grzyby i smażymy aż grzyby zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pomidora obieramy i kroimy w średnią kostkę, różyczki brokuła blanszujemy.
Pod koniec smażenia zmniejszamy ogień i dodajemy do grzybów śmietanę, pomidora, brokuła i gorący makaron, mieszamy, lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.04.2014 06:37
bardzo smaczny makaron, mniam
Kejti 02.04.2014 23:24
Fajne danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak