Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKARON POD BESZAMELEM

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 200 gram
pomidory 2 szt
szynka konserwowa 200 gram
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 500 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
ser żółty 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: MAKARON POD BESZAMELEM

Dowolny ulubiony rodzaj makaronu ugotować al'dente w osolonej wodzie.gotowy makaron przełożyć na sito i odsączyć.Szynkę pokroić w paseczki.Pomidory pokroić w kostkę i przełożyć na sito,aby pozbyć się zbędnego płynu.
W rondelku stopić masło ,dodać łyżkę mąki i stale mieszając przesmażać robiąc jasną zasmażkę.Dolać zimne mleko i przyprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Cały czas mieszając gotować na małym ogniu ,aż sos zgęstnieje.
Makaron przełożyć do miski ,doda szynkę,pomidory i sos.Wszystkie składniki wymieszać,aby połączyły się z beszamelem.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć makaron.
Wierzch posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać ok 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 27.02.2015 16:14
taki obiad lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak