Makaron po tajsku (Pad thai)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

  • makaron won-ton

  • marchew

  • cebula czerwona

  • kapusta pekińska

  • papryka czerwona

  • papryczka chili

  • czosnek

  • Imbir mielony Prymat

  • sos sojowy

  • pieczarki

  • kolendra mielona

  • natka pietruszki

  • oliwa

  • jajko

    2 sztuki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zanim zaczniemy mam do powiedzenia dwie rzeczy. Po pierwsze nie jest to przepis na Pad thai lecz na danie inspirowane tą potrawą. Po drugie jeśli nie masz makaronu won-ton bo jest on dosyć drogi użyj makaronu z zupek chińskich (z nudli).

1. Filet z kurczaka dokładnie obmyj i pokrój w małą kosteczkę. Zamarynuj go z łyżeczką curry, imbiru, kolendry, szczyptą pietruszki, solą, pieprzem, kilkoma kroplami oliwy z oliwek i łyżką sosu sojowego.

2. Na patelni podsmażamy na łyżce oliwy zmielony czosnek i szczyptę pietruszki a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub w piórka cebulę.

3. Na patelnie wrzucamy mięso i podsmażamy je na średnim ogniu.

4. Następnie, gdy kurczak się podsmaży, odkładamy całość na jedną stronę patelni, a na drugiej rozbijamy dwa jajka i robimy małą jajecznicę. Gdy jajko zacznie się bardziej ścinać, wymieszaj je z mięsem i cebulą.

5. Dodaj pół pokrojonej w cienkie słupki marchewkę, pieczarki pokrojone w paski a następnie przekrojone jeszcze raz na pół, pół papryki słodkiej pokrojonej w kostkę i drobno posiekaną niezbyt ostrą papryczkę chilli. Całość wymieszać i smażyć na wolnym ogniu

6. Następnie zalewamy to pół szklanką wody i czekamy aż woda się nieco zredukuje.

7. Dodajemy garść kapusty pekińskiej pokrojone w dosyć spore prostokąty i dodajemy 3 lub 4 łyżki sosu sojowego.

8. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowany makaron, mieszamy wszystko bardzo dokładnie i danie jest gotowe do podania.

SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat