Makaron po meksykańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    300 g
  • mięso mielone

    300 g
  • kukurydza w puszce

    1/2 op
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 op
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    1 szt
  • pomidory

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • ketchup pikantny

    3 łyżki
  • ser żółty starty

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczka
  • tymianek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron po meksykańsku foto
Mięso mielone podsmażyć na oleju.
W tym czasie pomidory obrać ze skórki , z papryk usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę , czosnek obrać i posiekać.
Krok 2 - Makaron po meksykańsku foto
Do podsmażonego mięsa dodać cebulę z czosnkiem i podsmażać chwilę.
Krok 3 - Makaron po meksykańsku foto
Następnie dodać paprykę i smażyć aż zmięknie.
Krok 4 - Makaron po meksykańsku foto
Kolejno dodać pomidory i odcedzoną z zalewy kukurydzą oraz fasolę.
Krok 5 - Makaron po meksykańsku foto
Dodajemy ketchup i mieszamy.
Krok 6 - Makaron po meksykańsku foto
Danie doprawiamy do smaku i dusimy całość ok 10 minut.
Makaron gotujemy al dente i polewamy sosem , posypujemy serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat