Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pieczony w kruchym cieście ziołowym z sosem grzybowym
W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odsączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzeg formy. Spód nakłuwamy widelcem, po czym wysypujemy odrobinę startego sera. Resztę sera i pokrojoną szynkę mieszamy z makaronem. Wykładamy do formy, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem zlepiając dokładnie brzegi.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie odsączamy (wodę zostawiamy). Pozostawioną wodę zagotowujemy w rondelku, natomiast grzyby kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu mieszamy z mąką rozmieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotowujemy. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy do smaku.