Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron pieczony w kruchym cieście ziołowym z sosem grzybowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 400 gram
masło 200 gram
oregano 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól płaska łyżeczka

Farsz makaronowy

makaron 250 gram
szynka wędzona 150 gram
żółty ser 150 gram

Sos grzybowy

grzyby suszone garść
woda
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pieczony w kruchym cieście ziołowym z sosem grzybowym

Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i zioła, szybko zagniatamy z masłem, odstawiamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odsączamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzeg formy. Spód nakłuwamy widelcem, po czym wysypujemy odrobinę startego sera. Resztę sera i pokrojoną szynkę mieszamy z makaronem. Wykładamy do formy, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem zlepiając dokładnie brzegi.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie odsączamy (wodę zostawiamy). Pozostawioną wodę zagotowujemy w rondelku, natomiast grzyby kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu mieszamy z mąką rozmieszaną z odrobiną wody i ponownie zagotowujemy. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak