Makaron Penne ze szpinakiem, czosnkiem, cebulą i parmezanem

Makaron Penne ze szpinakiem, czosnkiem, cebulą i parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    300 g
  • szpinak mrożony

    200 g
  • parmezan

    30 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron penne gotujemy al dente według informacji podanej na opakowaniu w osolonej wodzie. W między czasie obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy w drobną kostkę. Patelnię rozgrzewamy z dwiema łyżkami oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę oraz czosnek, które szklimy na niewielkim ogniu wraz z 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Gdy cebula i czosnek są już gotowe, wykładamy na patelnię mrożony szpinak. Smażymy wszystko około 7 minut doprawiając w między czasie solą morską i pieprzem świeżo mielonym. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy.

Odcedzony makaron wykładamy na talerze, na niego gotowy szpinak i obficie posypujemy wszystko startym parmezanem.

Danie wybornie smakuje w duecie z lampką białego półwytrawnego wina.
Można poczuć się wówczas jak na prawdziwej włoskiej sjeście :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 18.11.2013 17:21
sycące i zdrowe danie :)
Adamorek 01.11.2013 20:08
doskonały makaron
bogusia19 01.11.2013 18:16
smaczne mniam
dodi 01.11.2013 17:47
pyszny obiadek
Joannasz3190 01.11.2013 17:29
Danie idealne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat