Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron Penne ze szpinakiem, czosnkiem, cebulą i parmezanem

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 300 g
szpinak mrożony 200 g
parmezan 30 g
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
jogurt grecki 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron Penne ze szpinakiem, czosnkiem, cebulą i parmezanem

Makaron penne gotujemy al dente według informacji podanej na opakowaniu w osolonej wodzie. W między czasie obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy w drobną kostkę. Patelnię rozgrzewamy z dwiema łyżkami oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę oraz czosnek, które szklimy na niewielkim ogniu wraz z 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Gdy cebula i czosnek są już gotowe, wykładamy na patelnię mrożony szpinak. Smażymy wszystko około 7 minut doprawiając w między czasie solą morską i pieprzem świeżo mielonym. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy.

Odcedzony makaron wykładamy na talerze, na niego gotowy szpinak i obficie posypujemy wszystko startym parmezanem.

Danie wybornie smakuje w duecie z lampką białego półwytrawnego wina.
Można poczuć się wówczas jak na prawdziwej włoskiej sjeście :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 18.11.2013 17:21
sycące i zdrowe danie :)
Adamorek 01.11.2013 20:08
doskonały makaron
bogusia19 01.11.2013 18:16
smaczne mniam
dodi 01.11.2013 17:47
pyszny obiadek
Joannasz3190 01.11.2013 17:29
Danie idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak