Makaron penne z marchewką i koprem włoskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    160-200 gram
  • koper włoski

    1/2 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • cukinia

    1/2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koperek

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron penne z marchewką i koprem włoskim foto
Pokrojony w cienkie plastry koper i marchewkę wrzucić na patelnię do lekko podsmażonej cebuli. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię.Mieszając poddusić na małym ogniu ok.5 min.
Krok 2 - Makaron penne z marchewką i koprem włoskim foto
Mieszając poddusić chwilę na małym ogniu.Przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok.8min.Jarzyny powinny być miękkie,ale jędrne.Odstawić z ognia i przykryć pokrywką.
Krok 3 - Makaron penne z marchewką i koprem włoskim foto
W międzyczasie ugotować makaron w/g zaleceń producenta.Makaron powinien być ugotowany al dente.
Krok 4 - Makaron penne z marchewką i koprem włoskim foto
Przecedzony,gorący makaron wrzucić do podduszonych jarzyn.Trzymając patelnię na małym ogniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Krok 5 - Makaron penne z marchewką i koprem włoskim foto
Gotowe danie podawać gorące, zaraz po przyrządzeniu. Posypać z wierzchu zielonym koperkiem/ lub inną zieleniną/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat