Makaron penne rigate z sosem pomidorowym i szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Pomidory pellati

    1 puszka
  • oregano

    1 szczypta
  • sól

    1 łyżka
  • makaron penne

    200 g
  • szynka konserwowa

    100 g
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • ser gouda

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zacznijmy od sosu pomidorowego. Otwieramy puszkę z pomidorami pellati i przelewamy do naczynia . Dodajemy oliwe extra vergin sól i oregano. Używamy miksera lub innego narzędzia aby otrzymać odpowiednią konsystencję sosu . Następnie kroimy szynkę na drobne kawałki , w międzyczasie trzemy ser . Do rozgrzanej wody z solą wrzucamy makaron i pozostawiamy mieszając od czasu do czasu na około 12-15 min ( w zależności czy chcemy al dente czy miękki) . W międzyczasie na rozgrzaną patelnię dodajemy szynkę i sos mieszając ze sobą i dodając przypraw wedle uznania. Makaron odstawiamy do odcedzenia , nakładamy , polewamy sosem z szynką i posypujemy serem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Urszula5 13.06.2012 21:04
poezja
ronald88 18.05.2012 15:18
super
Sylwia29 18.05.2012 12:36
Mniam
ewka1978 18.05.2012 11:37
spróbuję czy smakuje tak dobrze jak wygląda
treonina 18.05.2012 11:18
proste i smaczne
anja3107 18.05.2012 11:09
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat