Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron pełnoziarnisty z zielonym sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron
mąka pełnoziarnista 230 g
jajko 3 sztuki
sól szczypta
zielony sos:
szpinak mrożony 300 g
świeża natka piertuszki 2 gałązki
migdały 50 g
feta 150 g
czosnek 15 g
sok z cytryny 20 ml
sól do smaku
bazylia 2 gałązki
olej 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pełnoziarnisty z zielonym sosem

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i wbić w nie jajka, wsypać odrobinę soli, wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienkie placki delikatnie podsypując mąką i pozostawić je do lekkiego podsuszenia, pokroić w paski około 4 cm szerokości. Zagotować wodę w dużym garnku i wrzucić makaron na słony wrzątek, gotować około 6 minut, tak aby był lekko twardawy.
Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki.
Szpinak odparować na patelni. Bazylię, natkę, czosnek, sok z cytryny i olej zmiksować wraz z migdałami na jednolitą masę, dodać do szpinaku. Do masy dołożyć również ser feta i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na małym ogniu.
Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z makaronem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 29.12.2012 10:30
pyszne danie
Sylwia56
Sylwia56 28.12.2012 09:22
super
adelajda 28.12.2012 07:24
dobre !
Zdzisław 28.12.2012 06:06
smaczne
Lemon 28.12.2012 00:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak