Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron pappardelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo bazyliowym z pomidorami

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 500 g
pomidor 1 szt
śmietana kremówka 500 ml
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
pesto 4-5 łyżki
suszone pomidory 3 szt
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
bazylia cytrynowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pappardelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo bazyliowym z pomidorami

Wodę zagotować z łyżką soli i łyżką oliwy dodać makaron i ugotować al dente (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzić i zahartować zimną wodą.

Tuńczyka odsączyć na sicie z sosu, dodać do niego pokrojone w kosteczkę świeże i suszone pomidory. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać śmietankę, pesto z bazylii, tuńczyka i pomidory. Często mieszając gotować chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron, wymieszać.

Podawać od razu posypane posiekaną bazylią

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 07.01.2015 16:19
ciekawy przepis
dollce 03.01.2015 01:11
Fajne danie
Motorek 30.12.2014 21:11
wygląda smacznie
kornelcia 29.12.2014 22:33
apetycznie i smacznie
Alex_M 29.12.2014 21:24
robiłam podobny i był smaczny
Edith85 29.12.2014 20:56
wygląda pysznie :-)
olkaaa 29.12.2014 19:35
wygląda smakowicie
Ada-Gaba 29.12.2014 18:50
smaczny obiadek
adelajda 29.12.2014 18:43
szybko obiadek gotowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak