Makaron pappardelle z tuńczykiem w sosie śmietanowo bazyliowym z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    500 g
  • pomidor

    1 szt
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • tuńczyk kawałki w oleju

    2 puszki
  • pesto

    4-5 łyżki
  • suszone pomidory

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • bazylia cytrynowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z łyżką soli i łyżką oliwy dodać makaron i ugotować al dente (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzić i zahartować zimną wodą.

Tuńczyka odsączyć na sicie z sosu, dodać do niego pokrojone w kosteczkę świeże i suszone pomidory. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać śmietankę, pesto z bazylii, tuńczyka i pomidory. Często mieszając gotować chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron, wymieszać.

Podawać od razu posypane posiekaną bazylią

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 07.01.2015 16:19
ciekawy przepis
dollce 03.01.2015 01:11
Fajne danie
Motorek 30.12.2014 21:11
wygląda smacznie
kornelcia 29.12.2014 22:33
apetycznie i smacznie
Alex_M 29.12.2014 21:24
robiłam podobny i był smaczny
Edith85 29.12.2014 20:56
wygląda pysznie :-)
olkaaa 29.12.2014 19:35
wygląda smakowicie
Ada-Gaba 29.12.2014 18:50
smaczny obiadek
adelajda 29.12.2014 18:43
szybko obiadek gotowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat