makaron makowy

makaron makowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

  • mak

    1 szklanka
  • paczka rodzynek

  • orzechy włoskie

    5 dkg
  • miód

    3 łyżki
  • figi suszone

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

  • słodka śmietanka

    1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa

  • aromat migdałowy

    3 krople
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania makaron makowy

mak sparzam, zostawiam na całą noc, a rano mielę dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dodaję cukry, miód , śmietanę, namoczone i pokrojone w kostkę figi, namoczone rodzynki, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i krople olejku migdałowego. Na ugotowany w dużej ilości osolony makaron nakładam makową masę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

andżelika1 14.08.2012 18:18
pycha
sznycel 13.08.2012 21:59
danie jest kaloryczne, ale pyszne, przywołuje aromat świąt

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat