Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron krajanka z serem pleśniowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser pleśniowy gorgonzola dolce 100 gram
masło 1 łyżka
mleko lub śmietanka 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Koperek suszony Prymat do smaku
orzechy włoskie 2 siekane
makaron tagliatelle 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron krajanka z serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody/ser jest dość słony/.W tym samym czasie na głebokiej patelni roztopić masło,dodać ser i
Krok 1 - Makaron krajanka z serem pleśniowym foto
2
na małym ogniu doprowadzić do utworzenia kremowej masy. Dodać mleko lub śmietanę i dokładnie połączyć składniki.
Krok 2 - Makaron krajanka z serem pleśniowym foto
3
Można dodać do sosu odrobinę wody z gotującego się makaronu aby otrzymać właściwą konsystencję sosu.
Krok 3 - Makaron krajanka z serem pleśniowym foto
4
Dodać orzechy i ugotowany,odcedzony makaron .Lekko wymieszać do połączenia się składników.Doprawić pieprzem,a jeśli trzeba/ ser jest słony/ solą.
Krok 4 - Makaron krajanka z serem pleśniowym foto
5
Podawać zaraz po przyrządzeniu.Do mojego makaronu dodałam gałązkę świeżego koperku,ale można posypać wierzch koperkiem suszonym.
Krok 5 - Makaron krajanka z serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.12.2012 11:03
tak przygotowany sos z każdym z makaronów będzie smaczny. Polecam
Ewa6274879 06.03.2012 20:33
Uwielbiam serowo-śmietanowe sosy do makaronu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak