Makaron kokardki z sosem biało-zielonym.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron kokardki

  • śmietana kremowa 30%

  • 1 żółtko

  • 10 dag szynki

  • pół puszki groszku

  • łyżka masła

  • szczypta gałki muszkatałowej

  • sól, pieprz

  • parmezan

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. Sos: szynkę pokroić w cienkie paski, lekko podsmażyć na oliwie i maśle. Wlać śmietanę, wbić żółtko - sos ma się podgotować, wrzucić groszek, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, a na koniec wsypać parmezan i jeszcze chwilę potrzymać na małym ogniu, ciągle mieszając. Makaron polać sosem. Można jeszcze posypać parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat