Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron jajeczny

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko duże 12-14 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron jajeczny

Jajka ogrzać do temperatury pokojowej i wybić do miski, dodać sól. Rozstrzepać widelcem lub mikserem w celu rozluźnienia zwartej struktury białka.

Do dużej miski albo tradycyjnie na stolnicę wysypać mąkę, pośrodku zrobić duży dołek i wlać masę jajeczną.

Wstępnie zbierać z brzegów do środka po trochę mąki i mieszać z jajkami. Kiedy ciasto przestaje być luźne zarobić ręką. Dobrze wyrobić na blacie, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Po schłodzeniu wałkować możliwie cienkie placki podsypując mąką, rozłożyć na suchych ściereczkach i pozostawić do lekkiego przeschnięcia - w połowie suszenia odwrócić spodem do góry.

Przeschnięte placki pokroić na dowolną szerokość ostrym nożem, dekoracyjnym radełkiem albo maszynką do makaronu.

Pokrojony makaron oprószyć mąką i ułożyć na suchych ściereczkach do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.03.2017 21:16
Informuję zgłaszającego nadużycie do tego przepisu (tzw. uprzejmie donoszącego), że owszem, da się dodać do prawdziwego makaronu więcej składników!!! tylko po co, skoro to już nie będzie prawdziwy makaron??? ~POZDRAWIAM :)))
jan_mag 29.03.2017 19:55
Domowy super
Futka 29.03.2017 19:17
Pyszny makaron :)
Bożena Matuszczyk 29.03.2017 18:32
Smakowity makaron;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak