Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron grzybowy z mięsnymi kuleczkami w śmietanowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki suszone 1 szkl.
mąka pszenna 2 szkl.
jajko 5 szt.
mięso wieprzowe 200 g
mięso wołowe 150 g
mleko 0,5 szkl.
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 op.
czosnek 3 ząbki
masło klarowane 3 łyżki
śmietanka kremowa 300 g
krem balsamiczny o smaku trufl 2 łyżki
sól
pieprz
natka pietruszki 1 szkl.
borowiki 5-6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron grzybowy z mięsnymi kuleczkami w śmietanowym sosie

Podgrzybki suszone zmielić na proszek w maszynce do mięsa.Przesiać przez drobne sitko.Do miski wsypać mąkę,wymieszać z proszkiem grzybowym.Wbić cztery jajka i wymieszać Jeśli będzie zbyt sztywne,dolać odrobinę chłodnej wody.Wyrobić ciasto,uformować kulę i rozwałkować na cienki placek,podsypując mąką aby się nie kleiło.Pozostawić do lekkiego przeschnięcia.Mięso wieprzowe (karkówka,łopatka)i wołowinę umyć,pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa.Bułkę tartą zalać mlekiem,poczekać,aż wchłonie płyn.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.Do zmielonego mięsa wbić jajko,dodać namoczoną bułkę,czosnek i przyprawę do mięsa mielonego.Dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki.Na patelni rozpuścić dwie łyżki klarowanego masła i usmażyć klopsiki.Pod koniec smażenia wlać dwie łyżki kremu balsamicznego o smaku trufli i kremówkę.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Dusić przez chwilę,aż sos zgęstnieje.posypać pokrojoną natką pietruszki.Placek makaronowy zwinąć w rulon i pokroić w szersze paski.Zagotować w garnku osoloną wodę,wrzucić makaron i ugotować go al dente.Odcedzić.Oczyszczone borowiki pokroić w plasterki.Na patelni rozpuścić łyżkę klarowanego masła,usmażyć grzyby na rumiano.Na talerze rozłożyć makaron,na wierzch nałożyć mięsne kuleczki z sosem,posypać zrumienionymi borowikami,udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 23.11.2012 13:25
Bardzo podoba mi się ten pomysł ;-)
andrzej10 06.11.2012 20:10
przepyszne danie
Poison1988 25.10.2012 18:04
Same pyszności tutaj :)
zolzica 25.10.2012 17:34
Mąka z suszonych grzybów daje nieskończenie wiele możliwości! super pomysł
octo 25.10.2012 17:06
pysznie towyglada i na pewno tak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak