Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron fusilli zapiekany z tuńczykiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron fusilli 200 g
mrożony zielony groszek 50 g
masło 25 g
mąka pszenna 25 g
mleko 300 ml
musztarda 1 łyżeczka
cebulka dymka 4 sztuki
kukurydza konserwowa 100 g
żółty ser
tuńczyk w sosie własnym 170 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron fusilli zapiekany z tuńczykiem

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania do makaronu dodajemy zielony groszek. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut by makaron odciekł.
2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i całość podgrzewamy przez 2 minuty często mieszając. Następnie do rondelka powoli wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy musztardę i całość gotujemy przez 2 - 3 minuty.
3. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Do naczynia wkładamy makron z groszkiem, równomiernie rozkładamy odcedzone kawałki tuńczyka, kukurydzę i posiekaną dymkę. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku pod górną grzałką do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. Podajemy natychmiast.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.12.2013 13:24
Bardzo proste, a zarazem ciekawe danie. Muszę spróbować makaronu z tuńczykiem.
radosna29 15.11.2012 13:21
uwielbiam tunczyka
Grazyna0211 06.11.2012 19:14
świetny przepis
elficzna 17.09.2012 10:40
bardzo pięknie i smacznie wygląda, musze wypróbować
magdziorka6 16.09.2012 22:27
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak