Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
woda kilka łyżek
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy

Przesiać mąkę na stolnicę. Na środku zrobić wgłębienie. Wbić w nie jaja, wlać oliwę i wsypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto.Rozwałkować je na kilka placków, powinny być jak najcieńsze.Placki rozłożyć na czystych ściereczkach do przeschnięcia, albo na papierze śniadaniowym. Gdy przeschną, pokroić je ostrym nożem na długie wąskie paski, poukładać jeden pas na drugim i kroić cieniutki makaron – tzw. nitki.
Pokrojony makaron rozłożyć na desce, przesypać mąką i pozostawić do wyschnięcia (zamkniecie go w puszce lub plastiku spowoduje, że spleśnieje).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.04.2013 20:05
najlepiej smakuje
Mariusz10 14.05.2012 18:03
smaczny
Grażyna13 03.01.2012 15:22
Najlepszy :)
iziona 29.08.2011 08:06
I do tego rosół :)
Iwona56 03.12.2010 11:36
nie myślałam że ktoś jeszcze robi makaron-super
kot_pankracy 29.11.2010 20:48
pychotka
MAR3STA 27.11.2010 23:39
taki swojski domowy jets zawsze najjjlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak