Makaron domowy

Makaron domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dkg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    kilka łyżek
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Makaron domowy

Przesiać mąkę na stolnicę. Na środku zrobić wgłębienie. Wbić w nie jaja, wlać oliwę i wsypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto.Rozwałkować je na kilka placków, powinny być jak najcieńsze.Placki rozłożyć na czystych ściereczkach do przeschnięcia, albo na papierze śniadaniowym. Gdy przeschną, pokroić je ostrym nożem na długie wąskie paski, poukładać jeden pas na drugim i kroić cieniutki makaron – tzw. nitki.
Pokrojony makaron rozłożyć na desce, przesypać mąką i pozostawić do wyschnięcia (zamkniecie go w puszce lub plastiku spowoduje, że spleśnieje).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Margo1 30.04.2013 20:05
najlepiej smakuje
Mariusz10 14.05.2012 18:03
smaczny
Grażyna13 03.01.2012 15:22
Najlepszy :)
iziona 29.08.2011 08:06
I do tego rosół :)
Iwona56 03.12.2010 11:36
nie myślałam że ktoś jeszcze robi makaron-super
kot_pankracy 29.11.2010 20:48
pychotka
MAR3STA 27.11.2010 23:39
taki swojski domowy jets zawsze najjjlepszy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat