Makaron domowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

35 dag mąki tortowej,
10 dag mąki krupczatki,
4 średnie jajka.

Wymieszać ze sobą 30 dag maki tortowej i mąkę krupczatkę. Przesiać na stolnicę i w środku zrobić dołek. Wbić do niego jajka i mieszać, zgarniając mąkę z brzegów. Gdy cała mąka zostanie wchłonięta, zagnieść dokładnie ciasto podsypując stopniowo pozostałą mąką. Wyrabiać chwilę, aż ciasto stanie się gładkie.
Podzielić ciasto na 4 części i każdą dokładnie rozwałkować podsypując obficie mąką. Rozwałkować w maszynie nastawiając grubości 1-2-4. Pokroić spaghetti lub tagliatelle.
W przypadku ręcznego wałkowania zwinąć mocno oprószone mąką ciasto i pokroić nożem na paski szerokości ok. 5 mm. Chcąc uzyskać pappardelle - 1,5 cm. Chcąc uzyskać krajankę pociąć ciasto w paski szerokości 5-7 cm, złożyć po 3-4 razem i pokroić w paseczki szerokości 2 mm. W przypadku długiego makaronu należy go rozłożyć aby się nie skleił.
Gotowy makaron gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 2 minuty.
Makaron można wysuszyć. Taki gotować ok. 8-10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 18.10.2011 09:14
nigdy nie dodawałam mąki krupczatki
Karolcia12 29.05.2011 15:10
dzięki za świetny przepis
Kopiko1983 26.04.2011 20:08
Też robię makaron - nie ma nic lepszego!!!
wiktor188 13.02.2011 09:18
smaczny
Joanna108 09.12.2010 12:34
Pamiętam, że moja babcia na każdą niedzielę robiła swojski makaron.
Kryska73 19.10.2010 17:18
najlepszy jest domowy makaron!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat