Makaron domowy

Makaron domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    200 g
  • jajko

    4 sztuki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • ciepłej wody

    1/2 szklanki
  • oliwa

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makaron domowy

Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka i żółtko, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Rozwałkować na placek, podsypując sporo mąki. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać po stolnicy. Zagotować i osolić wodę. Gotować krótko, partiami i al dente.
Można użyć kto posiada maszynkę do krojenia makaronu - wychodzą niteczki cieniutki.
Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Kasia36 17.11.2013 20:22
Bardzo smaczny jest taki makaron
Łukasz15 11.05.2013 12:43
Domowy jest najlepszy!
RenataZ-et 08.02.2013 20:14
nie ma to jak domowy makaron
aleksa123 01.06.2012 18:08
jak dawno nie jadłam, pyszny
Barbara/zuza22_85 11.05.2012 20:06
najlepszy
Agnik 11.09.2011 19:10
super
rakow2
rakow2 05.06.2011 15:44
domowy najlepszy
AGNIESZKA144 24.04.2011 15:54
najsmaczniejszy makaron to domowy
wiola28a 08.04.2011 20:31
pycha
Emilia22 17.09.2010 08:36
tak,zgadzam się w 100 %

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat