Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
jajko 2 szt
woda ciepła 1/2 szkl
sól do smaku
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy

Kroki postępowania

1
Przygotować sól, wodę gorąca, olej oraz jajka roztrzepane i mąkę.
Krok 1 - Makaron domowy foto
2
Mąkę przesiać przez sito, dodać roztrzepane jajka, posolić do smaku. Wymieszać delikatnie nożem.
Krok 2 - Makaron domowy foto
3
Dodać 1-2 łyżki oliwy i ciepłej wody. W razie konieczności dolać wody jeszcze odrobinę.
Krok 3 - Makaron domowy foto
4
Ciasto dokładnie zagnieść, w razie potrzeby dosypać mąki. Gdy ciasto ładnie nam się połączy formujemy kulę. Wałkujemy po kawałku ciasta na cienkie placuszki.
Krok 4 - Makaron domowy foto
5
Placki należy przesuszyć, następnie zwijamy w rulon i kroimy wg. uznania.
Krok 5 - Makaron domowy foto
6
Pozostawiamy na chwilę nasz makaron, podsypujemy mąką aby nam nie wysechł.
Krok 6 - Makaron domowy foto
7
W garnku z gorącą i osoloną wodą gotujemy nasz makaron.
Krok 7 - Makaron domowy foto
8
Następnie odcedzamy przelewając zimna wodą ( przed podaniem posypałam majerankiem ).
Smacznego:))
Krok 8 - Makaron domowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 29.05.2014 21:47
przysmak mojej babci
Lidzia 23.05.2014 19:19
Domowy-najlepszy.
bhb8 23.05.2014 17:10
sama jeszcze makaronu nie robiłam
molanka 23.05.2014 15:50
makaron domowy jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak