Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy
Gdy zachodzi potrzeba dodaję odrobinę wody
Wyrobione ciasto należy przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło.
Następnie rozwałkować je jak najcieniej- powinno być przejrzyste.
Rozwałkowane placki pozostawić do przeschnięcia na kilkanaście minut.
Następnie wierzch placków oprószyć mąką i składać je piętrowo a potem kroić, tak jak lubimy, do kurczaka kroję grubiej, do rosołu cieniutko lub w kwadraciki na tzw. łazanki.
Można też takie ciasto zrolować i wtedy kroić cienkie paseczki. pokrojony makaron należy rozrzucić pojedynczo na kilka minut do podeschnięcia.
Zagotować wodę z dodatkiem soli i masła lub oleju, wrzucić makaron i ugotować. Gotujemy od 3-10 minut, to zależy od grubości makaronu. Po ugotowaniu osączyć.
Czasami dodaję same żółtka i odrobinę wody.
Doskonały do rosołu, zupy mlecznej lub z owocami na słodko.
Ilość jajek można zwiększać np. 1 kg mąki można dać nawet 10 jajek i szczyptę soli, ja robię wersję odchudzoną
Dobrze wysuszony przechowywać w torbach papierowych