Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 330 gr
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy sól. Całość ugniatamy dodając wody aż do uzyskania gładkiego i jędrnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, do uzyskania cienkiego placka. Rozwałkowane ciasto oprószamy mąką i zostawiamy na kilka minut żeby przeschło. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźny rulon i kroimy na paski(grubość według uznania).
Krok 1 - Makaron domowy foto
2
Pokrojony makaron wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Makaron domowy foto
3
Świetnie nadaje się np. do rosołu.
Krok 3 - Makaron domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.07.2013 19:02
Domowy makaron jest najlepszy.
Bernadeta1 12.06.2013 20:15
super taki makaron,już nie pamiętam kiedy robiłam
Mona73 27.05.2013 21:26
Taki domowy makaron to jest najlepszy na świecie, jak mam więcej czasu to czasem też robię, mój mąż bardzo go lubi.
adelajda 27.05.2013 21:16
lubię taki makaronik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak