Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowej roboty

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
oliwa
woda 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowej roboty

Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtko, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny.

Rozwałkować na placek, podsypując sporo mąki. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać makaron po stolnicy. Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować krótko, partiami i al dente.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DOROTA/PATI197799 03.11.2012 17:44
pychotka :)
Grazyna0211 05.09.2012 14:26
własnej produkcji jest najlepszy
mela25 18.07.2012 06:47
domowy najlepszy
IZABELA29 14.07.2012 16:42
musze dzis zrobić .
Ewelina47 27.04.2012 08:39
jak ja dawno nie jadłam takiego pysznego makaronu
dianix 11.04.2012 14:41
kiedy ja jadłam taki...eh stare czasy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak