Przepis i sposób przygotowania na: makaron czekoladowy z malinami
Na około 4 porcje. Mąkę (użyłam uniwersalnej) przesiać do miski i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Wbić 2 jajka, dolać oliwę, wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować jak najcieniej podsypując mąką, aby ciasto się nie lepiło do wałka. Ciasto złożyć lub zrolować i kroić na paski. W garnku zagotować wodę z łyżką oleju, makaron wrzucić do wrzątku i ugotować na miękko (ok. 4-5 min).
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem homogenizowanym (może też być mascarpone jak ktoś się nie boi kalorii). Makaron po ugotowaniu odcedzić i ułożyć na talerzu, polać serkiem ze śmietanką i posypać malinami. Użyłam mrożone maliny bo nie ma teraz sezonu, ale latem najlepiej użyć świeże. Posypać chili, można udekorować miętą. Gotowe, smacznego.