Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron conchigliette z czerwoną fasolą Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bekon 100 g
pulpa pomidorowa 1000 g
cebula 50 g
oliwa 50 ml
bazylia
Papryka ostra mielona Prymat
sól do smaku
Ciasto:
semolina 400 g
jaja 4 szt
sól 40 g
fasola czerwona z puszki 3 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron conchigliette z czerwoną fasolą Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera z przystawką do makaronu conchigliette. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy także pokrojoną w kostkę cebulę, a w międzyczasie 1 puszkę fasolki blenderujemy na puszystą masę i dodajemy do podsmażonych składników. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową i dopełniamy składniki wodą (ok. 700 ml). Następnie dokładamy liście całe liście bazylii i solimy do smaku . Gotujemy na delikatnym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Przygotowany makaron conchigliette gotujemy około 4 minuty (tak, aby był lekko twardy – bardziej niż al dente ). Odcedzamy i dodajemy do garnka z sosem. Ponownie gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną papryke ostrą ( w ilości wg uznania ) i wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 04.01.2014 12:59
Pysznie wygląda
ao_12 14.01.2013 19:24
smakowicie wygląda
magdziorka6 27.12.2012 14:37
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak