Makaron conchigliette z czerwoną fasolą Giancarlo Russo

Makaron conchigliette z czerwoną fasolą Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bekon

    100 g
  • pulpa pomidorowa

    1000 g
  • cebula

    50 g
  • oliwa

    50 ml
  • bazylia

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • sól do smaku

  • Ciasto:

  • semolina

    400 g
  • jaja

    4 szt
  • sól

    40 g
  • fasola czerwona z puszki

    3 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera z przystawką do makaronu conchigliette. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy także pokrojoną w kostkę cebulę, a w międzyczasie 1 puszkę fasolki blenderujemy na puszystą masę i dodajemy do podsmażonych składników. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową i dopełniamy składniki wodą (ok. 700 ml). Następnie dokładamy liście całe liście bazylii i solimy do smaku . Gotujemy na delikatnym ogniu przez ok. 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Przygotowany makaron conchigliette gotujemy około 4 minuty (tak, aby był lekko twardy – bardziej niż al dente ). Odcedzamy i dodajemy do garnka z sosem. Ponownie gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną papryke ostrą ( w ilości wg uznania ) i wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 04.01.2014 12:59
Pysznie wygląda
ao_12 14.01.2013 19:24
smakowicie wygląda
magdziorka6 27.12.2012 14:37
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat