Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron capunti z papryką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 500 g (capunti)
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
cebule 2 szt
oliwa
cukier trzcinowy 1 łyżka
oliwki czarne 10-12 szt
tymianek 5 gałązek
parmezan
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron capunti z papryką

Makaron ugotowałem we wrzącej osolonej wodzie przez około 13 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedziłem.
Czosnek i cebulę posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pokrojone w paski papryki
( wcześniej umytych i oczyszczonych ), podsmażyłem, aż zmiękły. Zalałem ¼ szklanki wody wymieszanej z cukrem, skarmelizowałem. Oliwki pokroiłem na ósemki. Dodałem tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyłem z makaronem, skropiłem oliwą, posypałem startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 23.04.2015 07:03
Fajne danie :) Z przyjemnością bym skosztowała :)
mysza75 22.04.2015 17:06
bardzo smaczny i fajny pomysł
Grazyna0211 22.04.2015 14:54
pyszne lekkie danie
Alex_M 22.04.2015 10:40
dobre danie
Futka 22.04.2015 08:14
Świetne, bardzo smaczne i wyraziste danie :)
olkaaa 22.04.2015 07:37
fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak